Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

YOGA


Ξέρετε τι είναι η Γιόγκα; Είναι ένα είδος σωματικής άσκησης που πρόσφατα αποφάσισα να ακολουθήσω. Το είχα ξανακούσει στο παρελθόν, είχα δοκιμάσει σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής και ξετρελάθηκα! Λατρεύω οτιδήποτε έχει να κάνει με διάυγεια του πνεύματος. Στη Γιόγκα συνδυάζεις αυτό με σωματική άσκηση καθώς και πολλά οφέλη στην υγεία. Παρακάτω θα σας δώσω όσες πληροφορίες χρειάζονται για αυτό το είδος γυμναστικής.

Η Γιόγκα είναι η μέθοδος που συνειδητά επιδιώκουμε την ένωση με τον Εαυτό, την Αλήθεια μας, με την ίδια τη ζωή και το περιβάλλον γύρω μας. Υπάρχουν διαφορετικά συστήματα Γιόγκα: Τζνάνα Γιόγκα (Jnana Yoga), Κάρμα Γιόγκα (Karma Yoga), Τάντρα Γιόγκα (Tantra Yoga), Χάθα Γιόγκα (Hatha Yoga)ενδεικτικά, γιατί απευθύνονται σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Τα διαφορετικά συστήματα δίνουν το καθένα περισσότερη έμφαση σε διαφορετικούς τομείς από το μεγάλο πεδίο της Γιόγκα. Όλα τα συστήματα όμως έχουν τον ίδιο σκοπό, τον ίδιο προορισμό που είναι η πραγμάτωση του Αληθινού Εαυτού.


Τι μπορεί να σας προσφέρει;

Η γιόγκα δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια για να προάγει την ψυχοσωματική υγεία για την πνευματική ανάπτυξη και ψυχική ηρεμία. Βοηθάει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να καλυτερεύσουν τις συνθήκες και την ποιότητα της ζωής τους. Βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και αναπτύσσει την επίγνωση. Με τη γιόγκα φωτίζουμε και καθαρίζουμε το ασυνείδητο. Με τη χαλάρωση της γιόγκα θα ελευθερωθούμε από τη σωματική, νοητική και συναισθηματική κούραση που συσσωρεύουμε για χρόνια λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής αλλά και της λανθασμένης εκπαίδευσης που έχουμε υποστεί. Η χαλάρωση της γιόγκα είναι ένα πνευματικό ταξίδι που ελευθερώνει το σώμα και το νου από την ένταση και το άγχος και το σώμα βρίσκει την ευκαιρία και ανασυγκροτείται. Επανέρχεται το κυρτό σώμα να σταθεί στο ύψος του σε όλες τις περιστάσεις. μαθαίνεις να αναπνέεις όπως αντιστοιχεί στο σώμα, ελεύθερα από το διάφραγμα, ελεύθερα από τα ασυνείδητα κρατήματα. Με τη γιόγκα δυναμώνουμε την αναπνοή. Δυναμώνει το σώμα φέρνοντας σε ισορροπία τη δύναμη με την ευκινησία. Η γιόγκα χαρίζει και εσωτερική, νοητική και συναισθηματική ισορροπία. Εναρμονίζει την αναπνοή με την κίνηση. Μας βοηθάει να είμαστε δραστήριοι χωρίς να περιοριζόμαστε από το άγχος που κόβει την αναπνοή, την κύρια πηγή δύναμης και ενέργειας που έχουμε.Ακόμα μεγαλύτερη είναι η συμβολή της στην αντιμετώπιση της χρόνιας κούρασης αλλά και του χρόνιου άγχους. Οι θέσεις της γιόγκα, η κίνηση της, η αναπνοή της δημιουργούν ένα γενικό μασάζ που ενεργοποιεί όλα τα εσωτερικά όργανα. Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους αυξάνοντας τη φωτιά της πέψης (μεταβολισμό). Με την γιόγκα θα έχετε εντυπωσιακή βελτίωση της στάσης του σώματος και "στάση" ζωής. Η πρακτική της γιόγκα και η σωστή στάση του σώματος που επαναφέρει στον άξονα βοηθάει τα οστά να κρατήσουν και αυξήσουν να την μάζα τους. Αναπτύσσει την μνήμη και την δημιουργικότητα. Τονώνει την αυτοεκτίμηση, την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Μας βοηθάει να βλέπουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις στις πραγματικές τους διαστάσεις χωρίς να τα μεγαλοποιούμε ή να τα εξωραΐζουμε. Η γιόγκα μας συνδέει με το ενεργειακό μας σώμα, δηλαδή με τις πραγματικές δυνατότητες μας. Μας απαλλάσσει από τις συναισθηματικές καταγραφές που είναι πάνω στο σώμα και μας περιορίζουν. Είναι εκπληκτικό πως το σώμα καταγράφει όλη μας την ιστορία. Γιατί η γιόγκα δεν είναι απλώς μια «εναλλακτική γυμναστική» είναι ένα πλήρες σύστημα αυτογνωσίας.


Κάθε πότε πρέπει να κάνετε γιόγκα για να έχετε αποτελέσματα;

Ανάλογα με την συνέπεια που έχουμε θα έχουμε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα και την πρόοδο που επιθυμούμε. Χρειάζεται να ακολουθούμε με συνέπεια την πρακτική μας για να νοιώσουμε γρήγορα τα αποτελέσματα και τα οφέλη που μας υπόσχεται η γιόγκα. Ο καθένας όμως προσαρμόζει την πρακτική του σύμφωνα με τις ανάγκες και τις συνθήκες. Μπορεί για τους περισσότερους ανθρώπους να είναι αρκετό και πιο κατάλληλο μία ή δυο φορές την εβδομάδα σε ένα κέντρο γιόγκα. Το ιδανικό είναι η πρακτική να γίνεται κάθε μέρα την ίδια ώρα έξι μέρες την εβδομάδα. Παραδοσιακά η προσωπική πρακτική γιόγκα (Sadhana) γίνεται πριν την ανατολή του ήλιου. Το παράδοξο είναι πως αυτή την ώρα, πριν την ανατολή του ηλίου, το σώμα είναι λυμένο και οποιαδήποτε πρακτική είναι πιο εύκολη. Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε για να μιμηθούμε τα απόλυτα πρότυπα. Ζούμε σε διαφορετικό περιβάλλον και αντιμετωπίζουμε διαφορετικές συνθήκες. Το σημαντικό είναι να σταθεροποιήσουμε μία ρεαλιστική πρακτική χωρίς να βιαζόμαστε. Καλό είναι να κάνουμε την πρακτική συγκεκριμένη ώρα που έχουμε την δυνατότητα μπορεί πριν την δουλειά, μπορεί πριν από τον ύπνο. Η πρακτική πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστικές προσδοκίες, ωράρια και προγράμματα. Αν βάζουμε υπερβολικούς στόχους το πιο πιθανό είναι πως θα εγκαταλείψουμε.


Γιόγκα στο σπίτι

Εκτός από τα τμήματα στα γυμναστήρια ή κάποια εξειδικευμένη ομάδα μπορείτε να κάνετε γιόγκα στο σπίτι σας. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ήσυχο δωμάτιο με θερμοκρασία που δε σας ενοχλεί (πολύ κρύο, πολλή ζέστη) και δε θα σας αποσπάται η προσοχή.


Εδώ μπορείτε να βρείτε ασκήσεις γιόγκα για αρχάριους http://www.asthangafriends.4t.com/12-POSES.HTML.

Θέλει υπομονή αν δεν έχετε κάνει ποτέ ξανά. Λένε ότι τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Προσωπικά έχω προσπαθήσει να κάνω τις ασκήσεις_είναι δύσκολο το ξέρω_ και συνεχίζω γιατί πιστεύω ότι προσφέρει πολλά. Καλή σας γιόγκα λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ αφήνετε τα σχόλια σας! Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου λέγατε τη γνώμη σας!