Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΤΣΑΚΡΑ

Τώρα τελευταία, αφού ασχολήθηκα αρκετά με τη Yoga, είπα να εξερευνήσω τα τσάκρα! Αν το ψάξετε θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, και πρέπει να πω κάποια είναι τρομακτικά. Λοιπόν, τι είναι τελικά αυτά τα τσάκρα;

Τα τσάκρα είναι ένα σύστημα που αποτελείται από εφτά αόρατα ενεργειακά κέντρα (δηλαδή δε φαίνεται κάτι) που τοποθετούνται νοητά κατά μήκος της σπονδυλικής μας στήλης. Πώς μας επηρεάζουν; Τα ενεργειακά αυτά κέντρα επηρεάζουν άμεσα την υγεία των οργάνων με τα οποία σχετίζονται. Απορροφάνε κάθε θετική αλλά και αρνητική ενέργεια, γι'αυτό είναι καλό να ξεμπλοκάρουμε τα τσάκρα μας συχνά αποβάλλοντας έτσι την αρνητική ενέργεια. 

Ας δούμε ποια είναι τα 7 τσάκρα και πως μπορούμε να τα ξεμπλοκάρουμε.

1ο τσάκρα
Ονομάζεται Ρίζα (Root Chakra) ή αλλιώς Βάση. Η θέση του είναι στη βάση της σπονδυλικής στήλης, στη λεγόμενη "ουρά" και έχει βαθύ κόκκινο χρώμα. Τα όργανα που σχετίζεται είναι τα γεννητικά όργανα και η σπονδυλική στήλη. Συνδέεται με τη σχέση με τη μητέρα. Αντιπροσωπεύει τη βασική προϋπόθεση της επιβίωσής μας – όλους τους φόβους, τις ενοχές και τις ανησυχίες μας. Είναι η βάση απ’ όπου ξεκινούμε να δημιουργούμε τη ζωή μας. 

Σε περίπτωση ισορροπίας του 1ου τσάκρα, ο άνθρωπος αισθάνεται δυνατός κι αποφασιστικός, έχει την αίσθηση ότι στέκεται γερά στα πόδια του και κάνει σωστές επιλογές. Σε περίπτωση ανισορροπίας γίνεται απερίσκεπτος, εγωκεντρικός, κομπλεξικός, σπάταλος, επιθυμεί να κατέχει υλικά αγαθά με κάθε τρόπο ή μέσο, παχυσαρκία, ανορεξία, έλλειψη ελέγχου της πραγματικότητας, υλιστής (π.χ. αφού δεν το βλέπω ή ακουμπώ, άρα δεν υπάρχει).

2ο τσάκρα
Ονομάζεται Ιερό (Sacral Chakra). Η θέση του είναι ακριβώς κάτω και πίσω από τον αφαλό και έχει πορτοκαλί χρώμα. Τα όργανα που σχετίζεται είναι σπλήνα, ουροδόχος κύστη και νεφρά. Συνδέεται με τη σχέση με τον πατέρα, τους δασκάλους και τον ερωτικό σύντροφο. Αντιπροσωπεύει την εκδήλωση των συναισθημάτων μας και γενικότερα την απόλαυση της ζωής.

Σε περίπτωση ισορροπίας του 2ου τσάκρα, ο άνθρωπος νιώθει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, είναι περισσότερο δημιουργικός, ζει αρμονικά με τα συναισθήματά του και γενικά η ζωή του μοιάζει με ένα ποτάμι που ρέει γλυκά και ξεπερνά τα εμπόδια της ζωής. Σε περίπτωση ανισορροπίας γίνεται κυκλοθυμικός, έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση  υποφέρει από ζήλια σε συναισθηματικό επίπεδο, γυναικεία ψυχρότητα ή ανδρική σεξουαλική ανικανότητα, άρνηση φύλου, σκληρότητα με τον εαυτό, αλκοολισμό και εθισμός στα ναρκωτικά.

3ο τσάκρα
Ονομάζεται Ηλιακό Πλέγμα (Presonal Power Chakra). Η θέση του είναι ανάμεσα στον αφαλό και το διάφραγμα και έχει κίτρινο χρώμα. Τα όργανα που σχετίζεται είναι το πάγκρεας, το συκώτι, το στομάχι και το νευρικό σύστημα. Συνδέεται με την πέψη (όχι μόνο των τροφών), δηλαδή τη δεκτικότητα ή την άρνηση που έχουμε σε ιδέες, ανθρώπους και συναισθήματα.

Σε περίπτωση ισορροπίας του 3ου τσάκρα, ο άνθρωπος αισθάνεται σεβασμό προς τους άλλους αλλά κι αυτοεκτίμηση ώντας ταπεινός, αισθάνεται δυνατός, γεμάτος φως και θετική ενέργεια. Σε περίπτωση ανισορροπίας γίνεται υπερβολικά υπερήφανος, θυμώνει εύκολα, νιώθει ανασφάλεια, υποφέρει από ζήλεια σε υλικό ή σε επαγγελματικό επίπεδο, έχει τάση να επιβάλεται στους γύρω, υποφέρει από αμνησία, αισθάνεται ανωτερότητα απέναντι στους άλλους, αλλά τον απασχολεί ιδιαίτερα η γνώμη τους.

4ο τσάκρα
Ονομάζεται το τσάκρα της καρδιάς (Heart Chakra). Η θέση του είναι στο κέντρο του θώρακα και έχει το πράσινο χρώμα της φύσης. Το όργανο που σχετίζεται είναι η καρδιά. Συνδέεται με την αγάπη για τους άλλους, για τον κόσμο, για το περιβάλλον και τον ίδιο τον εαυτό μας.

Σε περίπτωση ισορροπίας του 4ου τσάκρα, ο άνθρωπος αισθάνεται ανοιχτός στο να πάρει και να δώσει αγάπη, δέχεται ολοκληρωτικά τον εαυτό του και συμπονά τον συνάνθρωπό του. Σε περίπτωση ανισορροπίας γίνεται κτητικός κι αγαπά τους άλλους μόνο με τους δικούς του όρους, μισεί, υποφέρει από κατάθλιψη, φοβάται την απόρριψη, νιώθει αυτολύπηση κι ανάξιος για να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

5ο τσάκρα
Ονομάζεται το τσάκρα του λαιμού (Throat Chakra). Η θέση του είναι στο λαιμό και έχει το γαλάζιο χρώμα του ουρανού. Τα όργανα που σχετίζεται είναι ο θυροειδής αδένας, οι πνεύμονες, οι φωνητικές χορδές και οι βρόγχοι. Συνδέεται με την επικοινωνία και το λόγο.

Σε περίπτωση ισορροπίας του 5ου τσάκρα, ο άνθρωπος είναι ικανός να εκφράζεται αποτελεσματικά, βρίσκοντας τις κατάλληλες λέξεις που αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά του και είναι καλοί ακροατές, αντιλαμβάνοντας και τα πιο λεπτά σημεία λόγου του συνομιλητή τους. Σε περίπτωση ανισορροπίας γίνεται υπεροπτικός και υποκριτής, υποστηρίζει κάτι και με τις πράξεις κάνει ακριβώς το αντίθετο, πάσχει από ακατάσχετη λογοδιάρροια και δογματισμό, έχει κόμπλεξ κατωτερότητας ή ανωτερότητας, απεχθάνεται τον εαυτό του και τσακώνεται εύκολα.

6ο τσάκρα
Ονομάζεται Τρίτο Μάτι ή το τσάκρα της διαίσθησης (Intuitive Chakra). Η θέση του είναι στο κέντρο του μετώπου και έχει λουλακί χρώμα. Το όργανο που σχετίζεται είναι η επίφυση. Συνδέεται με την διαίσθηση και την εσωτερική σοφία.

Σε περίπτωση ισορροπίας του 6ου τσάκρα, ο άνθρωπος είναι σε θέση να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το πώς, συγχωρεί και συμπονά κι έχει την ικανότητα να χαλιναγωγεί οργή, μίσος και μνησικακία. Γίνεται χαρισματικός, ενορατικός, ήρεμος κι ελεύθερος από αρνητικά συναισθήματα με αναπτυγμένη πνευματικότητα. Σε περίπτωση ανισορροπίας γίνεται δογματικός, αυταρχικός ή και το αντίθετο δηλαδή απειθάρχητος και αντιφατικός. Φοβάται την επιτυχία και στοχεύει πολύ χαμηλά, ενώ θυμώνει ταυτόχρονα με τον εαυτό του.

7ο τσάκρα
Ονομάζεται Κορώνα (Crown Chakra). Η θέση του είναι στην κορυφή του κεφαλιού και έχει μωβ χρώμα ή λευκό. Το όργανο που σχετίζεται είναι η υπόφυση. Συνδέεται με την ειρήνη και την πίστη.

Σε περίπτωση ισορροπίας του 7ου τσάκρα, ο άνθρωπος αποκτά μια ελκυστική προσωπικότητα, αισθάνεται ολοκληρωμένος και γεμάτος απ’ τη σοφία του σύμπαντος και νιώθει ότι μπορεί να κατακτήσει στόχους ακόμη κι αν φαίνονται ακατόρθωτοι. Σε περίπτωση ανισορροπίας αισθάνεται σύγχυση κι απογοήτευση, νιώθει πάντα ξεθεωμένος και δεν καταφέρνει να πάρει τις σωστές αποφάσεις όσον αφορά τη ζωή του. Επίσης υιοθετεί διάφορες μανίες, όπως καθαριότητα, τάξη κ.λ.π.


Πώς ξεμπλοκάρουμε τα τσάκρα;

Διαλέξτε ένα σημείο μακριά από θορύβους, με φωτισμό που δε θα σας ενοχλεί. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν πρέπει να σας αποσπούν την προσοχή. Καθίστε άνετα στη στάση του λωτού (ή κάτι παρεμφερή ότι σας βολέυει) ή σε μια καρέκλα με μπράτσα, με την πλάτη ίσια και τα πόδια να πατούν καλά κάτω και τα χέρια χαλαρά στα μπράτσα της καρέκλας, ή ξαπλώστε κάπου ανάσκελα με το σώμα ίσιο και με ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από τον αυχένα. Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσετε και να διώξτε όλες τις ανεπιθύμητες σκέψεις. Μετά ακολουθήστε τις οδηγίες στο βίντεο! :) Είναι πάρα πολύ καλό!





Στάση λωτού 










Namaste! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ αφήνετε τα σχόλια σας! Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου λέγατε τη γνώμη σας!